Tuesday, July 5, 2011

Τους φίμωσε γιατί τόλμησαν να μιλήσουν

Η Κίνα έχει φυλακίσει δεκάδες Ουιγούρους που ζουν στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ επειδή μίλησαν

για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας πριν δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.


Τον Ιούλιο του 2009 η Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, συγκλονίστηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κινέζων Χαν που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 200 άνθρωποι.


Από τότε η Κίνα έχει εκτελέσει εννέα ανθρώπους με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τις συγκρούσεις, έχει φυλακίσει και διώξει δικαστικά εκατοντάδες άλλους, ενώ έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια στην περιοχή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα και ξένες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Τον προηγούμενο μήνα το Καζακστάν εξέδωσε έναν ουιγούρο δάσκαλο, στον οποίο έχει δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα από τον ΟΗΕ, για να δικαστεί στην Κίνα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αγνοώντας τις ανησυχίες ότι ενδέχεται να βασανιστεί και ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατασκευασμένες.


"Η κυβέρνηση όχι μόνο φιμώνει τους ανθρώπους που μιλούν για τον Ιούλιο του 2009, αλλά χρησιμοποιεί και την επιρροή της έξω από τα σύνορα για να τους κάνει να σωπάσουν", δήλωσε ο Σαμ Ζαρίφι, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.


"Η γενική τάση της καταπίεσης που βλέπουμε σε ολόκληρη την Κίνα είναι ιδιαίτερα προφανής στην Σιντζιάνγκ, όπου ο πληθυσμός των Ουιγούρων έχει γίνει μειονότητα στην πατρίδα του", επεσήμανε. Άλλοι Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί επειδή μίλησαν σε ξένους δημοσιογράφους για τα γεγονότα του 2009 ή επειδή συζήτησαν για αυτά σε ιστότοπους των Ουιγούρων.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε από τη μεριά του ότι αν και η επαρχία Σιντζιάνγκ είναι γενικά σταθερή και ο πληθυσμός της χαρούμενος, εξακολουθεί να απειλείται από αυτονομιστές, τους οποίους το Πεκίνο κατηγορεί ότι επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Ανατολικό Τουρκιστάν.


"Είμαστε πάντοτε προσεκτικοί απέναντι στις επιζήμιες δραστηριότητες των αυτονομιστών", επεσήμανε ο Χονγκ σε συνέντευξη Τύπου. Η επαρχία Σιντζιάνγκ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα καθώς στο υπέδαφός της έχει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κεντρική Ασία.

0 comments:

Post a Comment