Tuesday, July 5, 2011

Τα μυστικά του σεξ ανά ηλικία

Το σώμα και η συμπεριφορά μας αλλάζει καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει
ότι και η ερωτική μας ζωή προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές. Βρετανοειδικοί εξηούν τι συμβαίνει στους άνδρες και τις γυναίκες στα 20, τα 30, τα 40, τα 50 και μετά - και παραθέτουν συμβουλές για το πως μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή η ερωτική φλόγα...



20άρηδες
Γυναίκες
Αυτή τη δεκαετία παρατηρείται η καλλίτερη φυσική κατάσταση των γυναικών. Οι ορμόνες έχουν καταλαγιάσει μετά την «τρικυμία» της εφηβείας και, αν εξαιρεθεί κάποια πιθανή εγκυμοσύνη, παραμένουν λίγο ως πολύ σε σταθερά επίπεδα. Είτε έχετε μια μόνιμη σχέση, είτε όχι, είναι η εποχή για να θέσετε γερά θεμέλια για ένα υγιές και ικανοποιητικό σεξ. «Είναι σημαντικό να διαθέσετε χρόνο για να κατανοήσετε τις δικές σας ερωτικές ανάγκες και να μάθετε να τις συζητάτε με το ταίρι σας», λέει η κυρία Μάρτζ Θόμπερν, από την Βρετανική Εταιρεία Σεξουαλικής Θεραπείας.
Άνδρες
Με τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους να μην απέχουν και πολύ από αυτά που είχαν κατά την κορύφωση της μετεφηβικής ηλικίας, οι 20άρηδες άνδρες συνήθως μοιάζει σαν να μην έχουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους παρά το σεξ. «Η ερωτική επιθυμία των ανδρών είναι πολύ έντονη σε αυτή την ηλικία και 10 λεπτά μετά την ολοκλήρωση μιας ερωτικής πράξης είναι έτοιμοι για την επόμενη», λέει η κυρία Θόμπερν. Ωστόσο, η ετοιμότητα αποβαίνει μερικές φορές εις βάρος τους. «Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι συχνό πρόβλημα στους νεαρούς άνδρες», προσθέτει. «Οι περισσότεροι, όμως, αποκτούν τον έλεγχο καθώς περνούν τα χρόνια».
Προσαρμογή
«Η ηλικία αυτή προσφέρεται για πειραματισμούς», λέει η κυρία Θόμπερν. «Είναι επίσης η ηλικία που όλοι περιμένουν από τους/τις συντρόφους τους να ξέρουν τι ακριβώς χρειάζονται. Δεν μπορεί, όμως, να έχει κανείς μια... τηλεπαθητική σεξουαλική σχέση. Πρέπει να μάθει να μιλάει, να ζητάει, να εξωτερικεύει όσα αισθάνεται, ειδάλλως θέτει τις βάσεις για προβλήματα στο μέλλον».
Αν η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι πρόβλημα, οι ειδικοί συνιστούν επαναλαμβανόμενες/διακοπτόμενες διεγέρσεις: να διεγείρετε τον σύντροφό σας, να σταματάτε πριν εκσπερματώσει και μετά να επαναλαμβάνετε τον κύκλο. «Πρέπει να γίνουν αρκετές επαναλήψεις πριν από τον οργασμό», λέει η σεξοθεραπεύτρια Ανίτα Νάϊκ. Η τεχνική αυτή εκτιμάται ότι έχει αποτελεσματικότητα έως 90% στον έλεγχο της πρόωρης εκσπερματώσεως.
30άρηδες
Γυναίκες
Για τις γυναίκες, τώρα κορυφώνεται η ερωτική επιθυμία. Με τις ορμόνες στο μέγιστο και τις εμπειρίες άφθονες, η αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι είναι μέγιστη στην ηλικία των 35 ετών περίπου. «Όσο κι αν ηχεί παράξενο, πολλές γυναίκες έχουν τον πρώτο τους οργασμό στα 30 τους», λέει η κυρία Θομπερν. «Αποκτούν επίσης μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φλερτάρουν με μεγαλύτερη άνεση και προθυμία, και σεξουαλικά εκφράζονται καλλίτερα». Είναι, όμως, μια δεκαετία με ξέφρενους ρυθμούς - και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, σε συνδυασμό συνήθως με την απόκτηση παιδιών, έχουν βαρύ τίμημα. «Πολλές γυναίκες πασχίζουν να συνδυάσουν σπίτι, οικογένεια, δουλειά και κοινωνική ζωή, με συνέπεια να υποφέρει η ερωτική τους ζωή», εξηγεί.
Άνδρες
Σε αυτή την ηλικία οι άνδρες συνήθως αρχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια για τα... μαλλιά και την κοιλιά τους. Στα 35 τους, έχουν δύο στις πέντε πιθανότητες να παρουσιάζουν φαλάκρα, καθώς και να έχουν συσσωρεύσει περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αν και η τεστοστερόνη τους εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, έχει ελαττωθεί αρκετά σε σχέση με παλαιότερα (η μείωση ουσιαστικά αρχίζει στα 17 χρόνια και συμβαίνει με ρυθμό 1% το έτος). Όσον αφορά την στύση τους, είναι μεν καλή, αλλά μπορεί να μην εμφανίζεται και τόσο συχνά όσο παλαιότερα. Σε αυτό το στάδιο οι μειωμένες στύσεις δεν συνιστούν συνήθως πρόβλημα, αλλά και μόνο η ιδέα ότι υπάρχει πρόβλημα αρκεί για να υπονομευθούν οι επιδόσεις των ανδρών στο κρεβάτι. Αν ο καλός σας ανησυχεί, ας φροντίσει γενικά την υγεία του, γυμναζόμενος περισσότερο και διακόπτοντας το κάπνισμα.
Προσαρμογή
Πρέπει να διατηρήσετε την φλόγα ζωντανή, διότι το σεξ μπορεί εύκολα να κατέβει πολλές θέσεις στον κατάλογο με τις προτεραιότητές σας, γεγονός που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την σχέση, προειδοποιεί η κυρία Θόμπερν. Δεν υπάρχει, όμως, νόημα να προσπαθείτε να κάνετε σεξ το βράδυ που είστε εξαντλημένοι. Προτιμότερο είναι νωρίς το πρωί, όταν η τεστοστερόνη του συντρόφου σας βρίσκεται στα ύψη και είστε κι οι δυο πιο ξεκούραστοι.
40άρηδες
Γυναίκες
Η... βαρύτητα μπορεί να έχει μπει για τα καλά στη ζωή σας και, αν δεν είστε ικανοποιημένη από την εξωτερική σας εμφάνιση, πιθανότατα είστε ακόμα λιγότερο ικανοποιημένη απ' όσα συμβαίνουν στην ψυχή και το μυαλό σας. Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση, κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα ωάρια και τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά αρχίζουν να μειώνονται. «Όταν μια γυναίκα έχει διαταραγμένη έμμηνο ρύση, παίρνει κιλά, παρουσιάζει διαταραχές της ψυχικής διαθέσεως, νιώθει κουρασμένη, έχει αϋπνίες και βλέπει τα μαλλιά της να λεπταίνουν, μάλλον δεν αισθάνεται ιδιαιτέρως σέξι», λέει η κυρία Θόμπερν. «Και αυτά ακριβώς συμβαίνουν την εποχή της περιεμμηνόπαυσης».
Άνδρες
Καθώς το σώμα της γυναίκας ετοιμάζεται για την κλιμακτήριο, ο άνδρας μπορεί να περνάει ήδη την δική του. Η επονομαζόμενη κρίση της μέσης ηλικίας είναι συχνή στους 40άρηδες, οι οποίοι ενίοτε αναπτύσσουν κατάθλιψη στην ιδέα ότι γερνάνε. Οι άνδρες αυτής της ηλικίας συνήθως βρίσκονται στην κορύφωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και δεν αισθάνονται τόσο ελκυστικοί όσο παλαιότερα. Τα αισθήματα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση της τεστοστερόνης, μπορεί να επηρεάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, καθώς και να υπονομεύσουν την σωματική υγεία τους. Τα εμφράγματα στους 40άρηδες δεν είναι σπάνια, αλλά τα καλά νέα είναι πως το σεξ, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαττώσει κατά 50% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Προσαρμογή
Οι οργασμοί αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία είναι μεν η ορμόνη του ανδρικού φύλου, αλλά υπάρχει και στα δύο φύλα και είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες. Συνεπώς, όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο πιο σέξι θα αισθάνεστε. Αυτή η περίοδος είναι επίσης ιδεώδης για να στηρίξετε ο ένας την άλλη. «Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας επηρεάζει τη συμμετοχή μας στο σεξ», επισημαίνει η κυρία Θόμπερν. «Επειδή και οι δύο βιώνουν αλλαγές, είναι πολύ σημαντικό να αλληλοκαθησυχάζονται και να αλληλοστηρίζονται». «Πείτε στο ταίρι σας τι σας ελκύει πάνω του - και μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα από την ανταπόκρισή του», συνιστά η σεξολόγος Λου Πάτζετ. «Αν, λοιπόν, σας αρέσουν τα... δάκτυλά του/της, πείτε το. Είναι ευκαιρία να σας ανταποδώσει την φιλοφρόνηση, ωφελώντας σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας».
50άρηδες και άνω
Γυναίκες
Δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά όταν αυτά εκδηλώνονται η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες είναι η ερωτική ζωή. «Αν έχετε εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα, μια καυτή νύκτα πάθους μάλλον δεν σας φαίνεται ιδιαιτέρως ελκυστική», λέει η κυρία Θόμπερν. Κύριος υπαίτιος αυτής της κατάστασης είναι η ραγδαία ελάττωση των οιστρογόνων. «Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την λίπανση του κόλπου και η έλλειψή τους μπορεί να καταστήσει ιδιαιτέρως επώδυνο το σεξ», εξηγεί η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Άσλεϋ Γκρόσμαν.
Αυτή πιθανότατα είναι η αιτία που μία στις τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών, κάνει σεξ μία φορά τον μήνα ή σπανιότερα, σύμφωνα με μία πρόσφατη διεθνή μελέτη. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση έχει και τα θετικά της. «Η απαλλαγή από την έμμηνο ρύση δρα τονωτικά στην ερωτική ζωή πολλών γυναικών, που απολαμβάνουν το σεξ με τρόπους πρωτόγνωρους», λέει η κυρία Θόμπερν.
Άνδρες
Στην ηλικία των 55 ετών, το 8% των ανδρών πάσχουν από περιστασιακή στυτική δυσλειτουργία αλλά, καίτοι έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που άρχισε η προοδευτική μείωση της τεστοστερόνης, ο υπαίτιος συνήθως δεν είναι οι ορμόνες τους. «Η στυτική δυσλειτουργία δεν οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία», εξηγεί η κυρία Πάτζετ. «Είναι ένα φαινόμενο που συνήθως εκδηλώνεται ταυτοχρόνως με την έναρξη χρονίων νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων είναι πιθανότερη από αυτή την ηλικία και μετά». Στις συχνές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας συμπεριλαμβάνονται ελαττωμένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου λόγω αρτηριοσκληρύνσεως, διαβήτης και λήψη ορισμένων φαρμάκων (λ.χ. για υπέρταση ή κατάθλιψη). Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες, η ψυχική κόπωση και το άγχος, η αντιμετώπιση των οποίων συνήθως οδηγεί σε αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας.
Προσαρμογή
«Το γεγονός ότι τα οιστρογόνα σας μειώθηκαν ραγδαία δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η ερωτική σας ζωή», τονίζει η δρ Ελίζαμπεθ Στιούαρτ, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Η κολπική ξηρότητα μπορεί να ελεγχθεί με μικρές ποσότητες αλοιφών με οιστρογόνα ή με ακολούθηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης. Αυτό, όμως, πρέπει να το συζητά κάθε γυναίκα με τον γιατρό της». Μπορείτε επίσης να αγοράσετε υγραντικά κόλπου και χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο. Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσεως δεν πρέπει να καταφύγουν απ' ευθείας στα ειδικά χάπια, αλλά κατ' αρχήν να συζητήσουν το θέμα των φαρμάκων που παίρνουν και τις πιθανές συνέπειές τους με τον γιατρό τους. Επειδή, εξ άλλου, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους θα παρουσιάσουν ραγδαία μείωση στα 60 τους, όσο καλλίτερη είναι η φυσική κατάστασή τους εκείνη την εποχή, τόσο το καλλίτερο. Φροντίστε, λοιπόν, να τον ενθαρρύνετε να τρέφεται υγιεινά, να μην καπνίζει, να γυμνάζεται - ή ακόμα καλύτερα, φροντίστε να τα κάνετε και τα τρία μαζί του, για να ωφεληθείτε και οι δύο.

0 comments:

Post a Comment