Wednesday, July 20, 2011

Αφού "τα stress tests πήγαν καλά", γιατί γίνεται σήμερα χαμός στις χρηματαγορές, και ο χρυσός ξεπέρασε και τα 1600$;

Aπό πρόσφατο άρθρο του Economist
Αφού "τα stress tests πήγαν καλά", γιατί σήμερα γίνεται χαμός στις χρηματαγορές, και ο χρυσός ξεπέρασε και το "φράγμα" των 1600$;

Καταρχήν, για να μπούμε στο νόημα, εδώ ένα σημερινό άρθρο από το bankingnews, για το πως κινούνται αυτή τη στιγμή οι χρηματαγορές διεθνώς - βλέπετε η κατάσταση δεν είναι και τόσο "ρόδινη" όσο λένε στους "ιθαγενείς" (για να τους κοροϊδέψουν και να μην εξεγερθούν τώρα, όσο...
ακόμα υπάρχει χρόνος):
Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έχει επιδεινωθεί δραματικά καθώς όχι πλέον μόνο στην Ελλάδα αλλά σε 6 χώρες καταγράφονται νέα ιστορικά υψηλά στα CDS. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι δεν θα αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος και αυτό μεταφράζεται με όρους αγοράς, σε άλμα των CDS και spreads και πτώση των τραπεζικών μετοχών. To XA έκλεισε με απώλειες -0,44% στις 1171 μονάδες με τζίρο 62,5 εκατ ευρώ και όγκο 25 εκατ μετοχές.
Τα μαύρα σύννεφα που σκιάζουν τον ελληνικό ουρανό παρ΄ ότι καλοκαίρι δεν έχουν απομακρυνθεί τουναντίον αρχίζουν να αυξάνονται εκ νέου αποδεικνύοντας ότι τα stress tests των τραπεζών δεν βοήθησαν να εξαχθούν συμπεράσματα, αντιθέτως αποδείχθηκαν φιάσκο και δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά.

Είναι προφανές ότι η κρίση χρέους δεν επιτρέπει εφησυχασμό και οι διεθνείς επενδυτές απλά προετοιμάζονται για την εθελοντική υποχρέωση συμμετοχής στην ελληνική κρίση χρέους. (σ.σ. κοινώς οι τραπεζίτες και οι λοιποί χρηματιστές δε θέλουν να πληρώσουν καθόλου, άλλωστε πολλοί εξ αυτών δε μπορούν να αντέξουν αυτές τις απώλειες που θα έχουν σε περίπτωση "κουρέματος", αναδιάρθρωσης, κτλ, πόσο μάλλον στάσης πληρωμών. Και όλα αυτά παρότι ήδη έχουν ρουφήξει αμύθητα ποσά μέσω διάφορων άμεσων ή έμμεσων "πακέτων σωτηρίας". Όμως, χώρες όπως η Ελλάδα απλά δε μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν όλους αυτούς τους τόκους που πληρώνουν - και έτσι οι απώλειες είναι αναπόφευκτες. Οπότε απλά το καθυστερούν, ώστε να γλιτώσουν αυτοί σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται. Όσο όμως αυτοί καθυστερούν, μας κλέβουν με "πακέτα σωτηρίας" χειροτερεύοντας διαρκώς την κατάσταση για εμάς)
Στην σύνοδο κορυφής της 21 Ιουλίου η ΕΕ θα αποφασίσει πιθανότατα την επαναγορά χρέους από την Ελλάδα με την στήριξη του EFSF.
Ωστόσο θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να υπάρξει και εθελοντική υποχρέωση στην συμμετοχή των ιδιωτών δηλαδή εθελοντικά θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος όχι ακόμη με haircut αλλά με επιμήκυνση.


Ανοδικά συνεχίζουν τα CDS και τα spreads στα ομόλογα. Μάλιστα σήμερα σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά σε 6 χώρες.
Το ελληνικό CDS στην 5ετία στις 2650 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 1255 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 1230 μονάδες βάσης, Ισπανία 384 μονάδες βάσης και Ιταλία 340 μονάδες βάσης και Βέλγιο 223 μονάδες βάσης. Τα CDS όλων αυτών των χωρών αποτελούν ιστορικό ρεκόρ.
Τα spreads 1530 μονάδες βάσης με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 17,90% που αποτελεί επίσης ιστορικό ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία το τραπεζικό σύστημα της χώρας ανακαλύπτει/αποκαλύπτει διαρκώς νέες τρύπες, καθώς ο -πάμφτωχοι πλέον- λαός δεν έχει λεφτά να αποπληρώσει ολοένα και περισσότερα δάνεια από αυτά που είχε πάρει:

0 comments:

Post a Comment